Küçükçekmece Expo 2015 Sanayi Etkinliği kapsamında gerçekleştirilen “Sanayi ve Kentleşme” konulu panelde, ilk sözü alan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, toplumların vizyonlarının şehirlerine bakarak anlaşılabileceğini, Türkiye’deki şehirlere bakıldığında vizyon eksikliğinin görülmekle beraber olumlu yönde gelişmelerin olduğunu da belirtti.
“Önce sanayi kuruldu, çevresinde insanlar toplandı”
Başkan Karadeniz, egitimin son derece önemli olduğunu, Türkiye’de eğitim düzeyinin yüksek olmaması nedeniyle sağlıklı bir kentleşme süreci yaşanamadığı tespitinde bulundu. “Önce sanayi kuruldu, çevresinde insanlar toplandı ve şehirleşme süreci yaşandı” diyen Karadeniz, bir şehri planlamak için öncelikle ülkeleri planlamak gerektiğini belirtti.
Türkiye nüfusunun beşte birinin İstanbul’da yaşamasının doğru bir planlama yapılmadığını açıkça gösterdiğini ifade eden Başkan Karadeniz; Türkiye’nin bütün şehirlerine hava alanı, üniversite ve organize sanayi bölgeleri yaparak İstanbul’u da koruyabiliriz. Sanayiyi şehrin vazgeçilmezi olarak görmek ama bir bölgeye de yığmamak gerekir” dedi.
Başkan Karadeniz’den KSİAD’a üyelik çağrısı
Eğitim ve sivil toplumun önemini vurgulayan Başkan Karadeniz; sanayicilerin sorunlarını duyurabilmek için örgütlenmeleri gerektiğini de belirtti ve Küçükçekmeceli sanayicilere KSİAD’a üye olmaları çağrısında bulundu. Sanayicilerin sorunlarını tek başlarına anlatmaya çalışmalarının zor olduğunu ifade eden Karadeniz; “Sanayiciler bir araya gelip sorunlarını kendi aralarında tartışıp, hazırladıkları rapor ya da sonuç bildirgeleri ile bizlere ulaşırlarsa biz de sanayi bakanımızın da katılımını saıladığımız platformlarda bu sorunları tartışabilir ve sonuç alabiliriz” dedi.
Harun Kaya: Kalkınabilmenin yolu üretim ve eğitimden geçiyor
Sanayinin ülke geneline yayılması gerektiğini ifade eden Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya; “Birçok ilde organize sanayi bölgeleri oluşturmak gerekmektedir” dedi.
Kaymakamlıkların sanayiyi teşvik etmesi gerektiğini kaydeden Kaya; “İstanbul’un alt yapı ve üst yapı ihtiyaçları ile yönetilmesi zor bir il olarak karşımıza çıkıyor” tespitinde bulundu.
Üretim ve eğitimin kalkınmanın en önemli unsurları olduğunu belirten Kaymakam Kaya, “istihdam ise ülkenin motorudur” dedi.
Kaymakam Harun Kaya, Küçükçekmece’yi eğitim ve turizm merkezi olarak görmek istediklerini, bacalı sanayinin ise artık ilçede var olamayacağını söyledi.
Mehmet Sandal: Sanayici nereye gitsin?
İSİFED Başkanı Mehmet Sandal, sanayicilerin çoğunun ise şehir dışında ufak bir alanda başladığını, zamanla işlerini geliştirdiklerini, bir süre sonra ise sanayi tesislerinin kentin ortasında kalması gibi sonuçla karşılaştıklarını söyledi. Sanayinin çekim alanı yarattığı ve sanayinin geliştiği yerlerde kentleşmenin oluştuğunu ifade eden Başkan Sandal, “Yapılan son imar değişiklikleri ile sanayi alanları kent imarına açıldı. Bize, ‘İstanbul’dan çıkın’ deniyor ama nereye gidelim?” diye sordu.
Türkiye’de sanayi üretiminin yüzde 40’ının İstanbul’da gerçekleştiğini belirten Mehmet Sandal, konuşmasında sanayicilerin nitelikli iş gücü bulma konusundaki sorunlarını da dile getirdi. Sandal; “İşsizlik var ama nitelikli iş gücü bulamıyoruz” dedi.